درمان اگزمای پوستی در فصل پاییز

دکتر رضوی پور 2022-11-20T11:04:00+03:30
درماناگزمایپوستیدرفصلپاییز

اگزمای پوستی در فصل پاییز یکی از شایع ترین مشکلات برای بسیاری از افراد می باشد. علائم اگزما زبری، خارش، قرمزی و سوزش پوست است که ممکن است آزاردهنده و اذیت کننده شوند. مانند هر بیماری پوستی دیگری، راه حل هایی برای کنترل و درمان اگزما وجود دارد؛ اما راهکار های درمان اگزمای پوستی چیست؟ از چه محصولاتی برای درمان اگزمای پوستی می توان استفاده کرد؟ در این مقاله در مورد اگزمای پوستی در فصل پاییز، علائم آن و راه های پیشگیری و درمان آن سخن گفته ایم.

 

اگزما چیست؟

اگزما یا درماتیت آتوپیک، یک بیماری پوستی می باشد که پوست را مزمن، خشک، خارش دار و حساس می کند. کودکان و بزرگسالان می توانند به اگزمای پوستی دچار شوند، حتی ممکن است ریشه ژنتیکی داشته باشد. به طور کلی اگزمای پوستی در افرادی که آلرژی دارند بیشتر دیده می شود. می توانید در مورد آلرژی در مقاله آلرژی چیست؟ انواع و درمان آن مطالعه کنید.

اگزمای پوستی به صورت لکه‌ های قرمز خارش ‌دار، خشک و پوسته پوسته خود را نشان می دهد و پوست را دچار خارش، سوزش، التهاب و قرمزی می کند. گردن، آرنج و پشت زانوها، بیشترین نواحی در بدن هستند که علامت های اگزما را نشان می دهند. همچنین ابتلا به عفونت در نواحی که دچار اگزما هستند، بیشتر است.

 

علائم اگزمای پوستی

همانطور که گفتیم اگزما پوست را خارش دار می کند و خارش شایع ترین علائم این بیماری پوستی می باشد. شدت این خارش می تواند زیاد، کم یا متوسط باشد. اگر شدت خارش زیاد باشد، پوست به شدت ملتهب می شود و ممکن است خونریزی داشته باشد. قبل از ملتهب شدن پوست باید درمانی مناسب برای اگزما صورت گیرد.

به طور کلی علائم اگزمای پوست به شرح زیر است:

-        خشک و حساس شدن پوست

-        قرمز و ملتهب شدن پوست

-        خارش شدید پوستی

-        لکه ‌های تیره ‌رنگ روی پوست

-        لکه ‌های زبر

-        پوسته پوسته شدن پوست

 

علت افزایش اگزمای پوستی در فصل پاییز

می توان گفت علت اصلی اگزما مشخص نیست و گاهی اوقات فعالیت بیش از حد سیستم ایمنی بدن در پاسخ به عوامل ناشناخته و محرک‌ های خارجی را دلیل اگزما می دانند. همانطور که گفتیم اگزما بیشتر در خانواده هایی دیده شده است، که علائم آلرژی و آسم دارند.

در فصل پاییز، به علت اینکه هوا شروع به سرد شدن می کند و وزش باد و پراکنده شدن گرده گل ‌ها در هوا افزایش می یاد؛ احتمال دچار شدن به اگزمای پوستی در فصل پاییز بیشتر است. همچنین زیاد دوش آب گرم گرفتن در فصل پاییز، چربی پوست را از بین می برد و باعث افزایش خشکی پوست می شود و همین مسئله می تواند احتمال اگزما را بیشتر کند.

 

درمان اگزما

در فصل پاییز که هوا کم کم سرد می شود، اگزما می تواند بسیار آزاردهنده باشد، از این رو باید آن را درمان کرد. می توان گفت هنوز یک درمان قطعی برای اگزمای پوستی در فصل پاییز نداریم اما روش هایی برای کنترل اگزما موجود است که مانع از پیشرفت آن می شود.

درمان کلی اگزمای پوستی ممکن است چندین ماه طول بکشد. اولین و رایج ترین راهکار برای درمان و کنترل اگزمای پوستی، مرطوب نگه داشتن پوست می باشد. همچنین باید همواره از شوینده هایی استفاده کرد که با پوست سازگاری لازم را دارند و پوست را خشک نمی کنند. می توانید برای خرید کرم مرطوب کننده و شوینده های پوست از داروخانه رضوی پور کلیک کنید. در صورت موفق نبودن این راهکار برای درمان اگزما، باید به دنبال راهکار های دیگر رفت.

 

درمان دارویی اگزما

پماد های زیادی برای درمان و مهار اگزما وجود دارند؛ اغلب کرم های کورتیکواستروئیدی یا همان داروهای کورتونی که به سرعت جذب پوست می شوند و به تسکین خارش و قرمزی کمک می کنند، برای کنترل اگزما پیشنهاد می شود. همچنین مصرف بیش از حد این کرم، پوست را نازک می کند و عوارض پوستی دارد؛ لذا باید به موقع و دقیق استفاده شود.

 

مصرف آنتی بیوتیک

اگر اگزمای پوستی در فصل پاییز یا فصل های دیگر، آنچنان شدید شود که به عفونت دچار گردد، باید برای درمان آن به پزشک مراجعه کرد.

 

تجویز قرص

پزشک ممکن است برای کنترل التهاب ناشی از اگزما، قرص‌ و داروهای خوراکی تجویز کند؛ داروهایی مانند: سیکلوسپورین، متوترکسات، پردنیزون، مایکوفنولات و آزاتیوپرین. این قرص ها هم مانند پماد های دارویی عوارضی دارند و نباید در مدت زمان طولانی از آن ها استفاده کرد. درصورتی که اگزما خیلی خیلی شدید باشد، داروهای بیولوژیک تزریقی توسط پزشک ممکن است تجویز شود که موثر هستند.

 

نور درمانی برای اگزما

اگر اگزمای پوستی با هیچ کدام از درمان های موضعی رفع یا کاهش نیافت، نور درمانی پیشنهاد می شود. در نور درمانی، پوستی که دچار اگزما شده است را در معرض مقادیر کنترل شده اشعه ماورا بنفش قرار می دهند. همانند روش های دیگر هم نور درمانی عوارضی دارد و ممکن است سبب پیری زودرس و بروز سرطان پوست شود؛ بنابراین این روش بسیار پیشنهاد نمی شود.

 

پیشگیری از اگزمای پوستی در فصل پاییز

هرچند که شرایط و هوای فصل پاییز سبب افزایش بروز اگزمای پوستی می شود، اما می توان با راهکار های زیر تا حدودی از ابتلا به اگزمای پوستی در فصل پاییز پیشگیری کرد:

-        تعداد دفعات شستشوی پوست با آب و صابون باید به حداقل برسد.

-        به جای صابون بهتر است از پن مناسب با پوست خشک و حساس استفاده شود. برای مطالعه ی بیشتر در مورد پن و صابون، می توانید مقاله تفاوت پن و صابون چیست؟ را از سایت ما بخوانید.

-        برای مرطوب شدن محیط، هر ۳ ساعت یکبار دستگاه بخور سرد به مدت حدود ۱ ساعت باید روشن باشد.

-        برای شستشوی پوست باید از آب ولرم استفاده شود چرا که با استفاده از آب خیلی داغ، چربی پوست از بین می رود و با استفاده از آب خیلی سرد، خشکی پوست افزایش می یابد.

-        باید از کرم مرطوب کننده ‌ای که معطر نیست برای اگزمای پوستی استفاده کرد.

-        اگر فرد دچار اگزما آلرژی دارد، باید از خوردن مواد غذایی حساسیت ‌زا مانند بادام زمینی، فلفل، ادویه، آجیل، تخم مرغ و ... جلوگیری کند.

-        اگر اگزما در ناحیه دست ظاهر شده است، بهتر است فرد پس از زدن کرم مرطوب کننده یک دستکش نخی بپوشد. حتی اگر فرد قصد شستشوی ظروف را دارد، باید دستکش شستشوی ظرف را روی دستکش نخی بپوشد و بعد ظروف را بشوید. به طور کلی هرچه ناحیه مبتلا به اگزما با مواد شوینده کمتر در تماس باشد، خشکی پوست کمتر خواهد شد.

 

کلام آخر

بسیاری از افراد، مخصوصا در فصل پاییز، به اگزمای پوستی دچار می شوند و با مراقبت صحیح از پوست و مصرف محصولات مختلف می توانند به کاهش و درمان اگزمای پوستی در فصل پاییز کمک کنند.

برای مشاهده مراقبت های صحیح از پوست برای درمان اگزمای پوستی، می توانید به پست مربوطه در پیج داروخانه رضوی پور مراجعه کنید.